< Terug naar categorie

Ouderen trekken portemonnee voor aanpassingen aan woning

13 november 2015, 10:49 Gepubliceerd door

Veel ouderen zien in de bouw van een aanbouw een mogelijkheid om langer thuis te kunnen blijven wonen. Ook lijken ouderen bereid om tussen de 50 tot 150 euro per maand voor aanpassingen te betalen als zij daardoor langer in de eigen woning kunnen blijven wonen. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek door het lectoraat Lokale Dienstverlening vanuit Klantperspectief van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) onder ouderen die de zogenoemde ‘Keuze Thuis-woning ‘ in Andelst bezochten. “Over het algemeen zijn ze heel enthousiast over de mogelijkheden die er zijn”, vertelt Marc Jansen, projectleider en directeur van Woonstichting Valburg.

Onderzoeksgegevens verzameld van bezoekers van de woning

De ‘Keuze Thuis-woning’ is een gezamenlijk initiatief van Woonstichting Valburg, gemeente Overbetuwe, Stichting Samen Zorgen en Driestroom. Doel van de woning is om inzicht te krijgen in wat ouderen aan aanpassingen kiezen als zij daardoor langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Door de hele woning zijn aanpassingen fysiek te zien of worden via een beamer op de muur getoond. De modelwoning in Andelst is eind juni officieel geopend. “Sindsdien heeft het huis al 350 bezoekers over de vloer gehad”, vertelt Marc Jansen. “Iedereen krijgt een tablet mee waarop ze vervolgens per aanpassing hun keuze kunnen aangeven.” De gegevens daarvan zijn opgeslagen en worden nu door docent-onderzoeker Dort Spierings van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verwerkt. “Uit de eerste resultaten blijkt dat een deel nadrukkelijk kiest voor slapen in een aanbouw in plaats van op de verdieping. En ook wil men daarvoor wel een substantieel deel aan mee betalen”, zegt Jansen. “In de komende periode worden de gegevens verder uitgewerkt en geëvalueerd.”

Enthousiaste reacties

Jansen heeft enthousiaste reacties gekregen van ouderen die de woning bezochten. “Dat wil ik ook, heb ik veelvuldig horen zeggen.” Dan ging het volgens de projectleider over zaken als de zogenoemde ‘niet thuisknop’ naast de voordeur waarmee je in één keer alle niet noodzakelijke apparaten en lichten uitschakelt. “Of het licht dat onder het bed aanspringt op het moment dat je voet de grond aanraakt.”

Drie doelen

Met de Keuze Thuis-woning streeft Jansen drie doelen na. “Het eerste doel is ouderen in verschillende leeftijdscategorieën op ideeën brengen. Daarmee zorgen we voor bewustwording dat er oplossingen zijn die het langer thuis wonen makkelijker maken. Het tweede doel is samenwerking creëren tussen alle partijen die langer thuiswonen mogelijk maken. Er moeten op dat vlak bruggen geslagen worden. En het derde doel is dat iedere aanbieder voor zich kennis kan ontwikkelen over de markt en daar de eigen dienstverlening op kan aanpassen.” Wat betreft het eerste doel concludeert Jansen dat ouderen de problematiek zo lang mogelijk voor zich uitschuiven. “Men wil er gewoon nog niet aan. Ze ontkennen het. Op vlak van bewustwording is er nog veel te winnen. Want juist de vroege senior heeft nu nog de kans om in de woning zaken te realiseren waar hij op latere leeftijd van kan profiteren.”

Aan het eind van het rondje door de woning werd op de tablet zichtbaar wat de aanpassingen zouden gaan kosten. En die financiering is volgens Jansen ook nog wel zoals hij het noemt een dingetje. “Dan zeggen we ze dat ze het natuurlijk niet allemaal zelf hoeven te betalen. Maar een antwoord op de vraag wie dan wel, kunnen we ook niet geven. Is dat de zorgverzekeraar, de overheid, de woningcorporaties of de particulier? Dat is een spel dat nog moet worden gespeeld.”

Duurzaam thuis

Dat geldt volgens Jansen ook voor aannemers, domoticaleveranciers en installateurs die in zijn ogen met de vraag zitten hoe zij die latente markt kunnen activeren voor de aanschaf van hun producten. “Dat is momenteel nog erg zoeken. Daarom is het initiatief van Energiesprong goed om initiatieven op dat vlak te bundelen en stap verder te brengen.” Daarmee doelt hij op het feit dat de modelwoning in Andelst een voorbeeldproject is van Duurzaam Thuis van Energiesprong Zorgvastgoed, onderdeel van Platform 31. Duurzaam Thuis onderzoekt én experimenteert met energieneutrale woningrenovaties in combinatie met het levensloop bestendig maken van de woningen.

De woning bezoeken

De woning kan bezocht worden door iedereen, huurders, woningeigenaren en organisaties. U kunt uw afspraak vooraf plannen via deze website, via telefoon 06 493 857 81 of e-mail info@keuzethuis.nl. We zijn open op dinsdag, donderdag en vrijdag. Buiten deze dagen kan een bezoek plaatsvinden in overleg. Komt u met een groep? Neem dan contact op via telefoon 06 493 857 81 of e-mail info@keuzethuis.nl.

  • Bekijk de onderzoeksrapportage:

Onderzoeksrapportage KeuzeThuis – 5 november 2015 – definitief

Gecategoriseerd in :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>